Posted inTips

Fiskerestauranter i Oslo

Fiskerestauranter i Oslo

Hvis man går inn på restaurant guiden Oregano.no, finner man 628 restauranter i Oslo. Søker man på fiskerestaurant, får man opp 49 stykker. Søket på sushi gav tallet 53. Det er over hundre restauranter i bare Oslo, som serverer fisk og sjømat i en eller annen form.

Det forteller oss at fisk er noe folk ønsker å spise når de skal ut, og at dette er et marked for de som ønsker å satse. Verden er blitt liten og globalisert, dette gjelder også for matvanene våre. Antallet sushi restauranter i Oslo gir et hint om at nordmenn nyter fisk mer enn bare på de tradisjonelle måtene fisken tilberedes.

Norske råvarer

Det burde være enkelt å selge fiskerestaurant-konsepter i dette landet. Vi sitter på olje og sjømat. Sjømaten som er råvarene på disse spisestedene er kortreist, fersk og av ytterste kvalitet. Med spennende impulser fra utlandet og nye måter å tilberede kjente matvarer er dette en bransje med store muligheter.

Disse norske råvarene selges i utlandet som delikatesser og serveres på de beste restauranter. I 2015 var det faktisk tretti år siden den første norske laksen ble introdusert i Japan. Norsk laks er ren og fri for parasitter og favoritten i Japan. De er så begeistret i denne norske råvaren at de har et eget navn «nama salmon». Dette navnet betyr «det som ingen har gjort noe med». Dette er råvarene norske fiskerestauranter og deres kokker kan leke seg med.

Bærekraftig industri

Restaurantbransjen må og bør som alle andre bransjer tenke miljø og bærekraftig drift. Dette er en del av tiden vi lever i og restauranter og andre typer serveringssteder bør fokusere på reduksjon av matsvinn. Her har fiskerestauranter i Oslo og resten av Norge et godt utgangspunkt. Vi har kortreiste råvarer av ypperste kvalitet. Mange av fiskerettene lages av fersk fisk og serveres ferskt. Dette eliminerer mye matsvinn.

Et eksempel er fiskerestaurant-kjeden Pink Fish i Oslo. De har konsentrert seg om å lage retter bestående av fersk norsk laks. Dette er bærekraftig ved at laksen er kortreist og tilberedes fersk. I tillegg velger disse restaurantene leverandører som driver med naturlig oppdrett. Uten kjemikalier, antibiotika og så videre.

En levende meny

Fisk kan omtrent serveres levende, så fersk er sjømaten på enkelte restauranter. Noe annet som også gjør fiskerestauranter så spennende er at menyene forandres etter årstid og sesong. Man kan få servert klassiske tradisjonelle retter som vi også lager hjemme. Husmannskost og hverdagsmat med ny vri og spennende tolkninger.

Det meste av sjømaten har spesielle tider på året hvor det er ekstra god tilgang eller sesong for krabbe, sild eller laks. Det er spennende å gå ut og velge fra menyer når man kan nyte sesongens råvarer som fersk makrell på sensommeren eller torsk fisket i januar i Atlanterhavet.

Mat for alle

Fiskerestaurantene er ikke alle pompøse og dyre og ment spesielt for de med spesiell interesse for havets delikatesser. Mange av disse spisestedene i Oslo er flotte steder med god atmosfære som spesialiserer seg på selve opplevelsen. Samtidig er det enkelt å finne fiskerestauranter som serverer gode rimelige måltider som hele familien kan nyte. Lunsjsteder kan tilby raske velsmakende retter som enkelt kan nytes i lunsjtiden. Det er rett og slett mange steder å velge mellom for alle som ønsker et fiskemåltid. Fastfood-kjeder har alle fisk på menyen hvis man ønsker det, og Pink Fish er den nye typen fastfood hvor de kun serverer fisk.

Hvorfor velge sjømat?

  • Ferske kortreiste råvarer.
  • Sunt for helsen.
  • Mange varierte retter å velge mellom, både tradisjonelle og internasjonale.
  • Støtte opp om lokale varer og leverandører.
  • Bra for miljøet å erstatte noe av kjøttet vi spiser med fisk.

Kilder: