Posted inGenerelt

Silikonpupper

Silikonpupper

Silikonpupper er i dag et av de vanligste og mest populærene inngrepene innen plastisk kirurgi. Inngrepet gir et svært naturlig resultat der puppene både ser og føles så ekte ut som mulig. Ordet silikonpupper er et vanlig begrep som blir brukt når man snakker om brystforstørrelse med implantat.

Lytt til legens anbefaling

Kvinners pupper kommer i alle mulige størrelser og fasonger, det samme gjelder også med silikonpupper. Silikonpuppene blir laget etter ønske fra pasienten, og i de aller fleste tilfeller blir pasienten svært fornøyd med resultatet. Selv om kunden selv kan bestemme fasong og størrelse etter eget ønske, er det imidlertid viktig at implantatene passer til pasientens kropp. Kirurgen man velger å bruke vil komme med anbefalinger, samt ulike alternativer som passer til din kropp. Kvinner som ønsker for store brystimplantater som ikke passer til kroppen sin, vil kunne oppleve store komplikasjoner i tiden etter inngrepet. Derfor er det viktig at man hører på anbefalinger fra kirurgen som skal utføre det kirurgiske inngrepet.

Profil, strørrelse og form på brystene

For at sluttresultatet av inngrepet skal bli så bra som mulig, er det viktig at implantanene passer til pasienten både når det gjelder profil, størrelse og form.

Formen på silikonpuppene

Formen på silikonpupper kan deles inn i to kategorier, enten runde eller dråpeformede. Dråpeformede implantater blir også kalt for anatomiske implantater.

Runde silikonimplantater

Runde implantater har en enklere form sett i forhold av de anatomiske, og man kan sammenligne implantatene med fasongen til en bolle. De er noe rimligere enn de anatomiske, men begge typer implantater er av samme kvalitet.

Anatomiske/dråpeformede implantater

Anatomiske implantater har en mer naturlig fasong enn de runde der de er tynnere på toppen og blir større og rundere nedover implantatet. De anatomiske implantatene kan sammenlignes med en dråpe, og blir derfor ofte kalt for «dråpeformede» implantater. Anatomiske implantater er et bra alternativ til kvinner som mangler eller har veldig lite brystvev. Denne typen form har blitt veldig populær. Når man setter inn brystimplantater, innebærer det alltid er risiko for at implantatet roterer seg etter inngrepet

En slik rotasjon kan endre formen på brystet og dersom man har anatomiske implantater kan det føre til en formendring på brystet dersom de roteres til siden. Derfor blir anatomiske implantater utformet med en ruglete overflate, for å minimere risikoen for at slike rotasjoner skal skje. En ruglete overflate på implantatene vil gi implantatet bedre feste til vevet.

Profilen på silikonpuppene

Profilen på silikonpuppene måles utifra hvor mye implantatet stikker ut fra kroppen, det kan også bli kalt for projeksjon. Den blir målt i lav, middels og høy profil. De forskjellige profilene gjør at kvinner som har en smal brystkasse kan ha større implantater, da volumet til implantatet ikke er fastslått til en fast diameter. Med andre ord blir altså volumet skapt i høyden på implantatet, ikke i bredden. Dette gjelder også dersom en kvinne med bredere brystkasse ønsker et implantat med en lav profil.

Størrelse på silikonpuppene

Som nevnt over er det svært viktig at størrelsen på implantanene er egnet til din egen kropp. Hvordan størrelse man ender opp med er både opp til deg og kirurgen din. Dersom man setter inn implantater som er for store i forhold til kroppen, kan dette føre til mye ubehag og eventuelle komplikasjoner i tiden etter inngrepet. Kirurgen sin oppgave er å forsikre seg om at størrelsen er tilpasset pasienten, slik at man unngår komplikasjoner tilknyttet dette i etterkant av operasjonen.

Unngå behandling i utlandet

Mange nordmenn blir fristet av lave priser for operasjoner i utlandet. Dette innebærer en svært stor risiko, og det regnes å være betraktlig mye tryggere å utføre plastikk kirurgi i Norge kontra i utlandet. Norske kirurger vil gi en trygg og sikker anbefaling når det gjelder størrelse, form og profil. De vurderer dette utifra hva som er best for kunden, og ikke utifra hva de vil tjene mest penger på, slik de ofte gjør i andre land. I utlandet er det svært vanskelig å få en full oversikt over autoriserte behandlere, og man har heller ingen garanti for hva som faktisk er innholdet i implantatene.

Så godt som alle klinikker i Norge har garanti på inngrep som blir gjort, og dette gir en ekstra trygghet til deg som pasient og kunde. I utlandet derimot, er man ikke sikret garanti, og man har som regel få rettigheter dersom det skulle oppstå komplikasjoner under eller etter inngrepet. I Norge får man også som regel livstidsgaranti på silikonpuppene man setter inn, dette er svært sjeldent å få i utlandet sammenlignet med Norge.

Silikonpuppene før sammenlignet med silikonpuppene i dag

De første silikonpuppene ble først tatt i bruk i 1962. Disse silikonpuppene hadde et innhold av flytende silikon med et skall av tykk silikon rundt. Mange som hadde slike implantater opplevde at disse begynte å lekke etter det hadde gått noen år. Siden den gang har silikonpuppene hatt en kontinuerlig utvikling, od de har stadig blitt forbedret slik at komplikasjoner og skader har blitt kraftig redusert. I dag er silikonpuppene laget med et forsterket silikonskall som er fylt med en myk og formstabil silikongele. Denne nye gelen har gjort at det nesten aldri forekommer lekkasje av brystimplantater.

Dagens silikonproteser er faktisk så sterke og robuste at en voksen man kan stå på de, uten at de sprekker. Dersom man derimot skulle ha så uflaks at silikonprotsen faktisk skulle sprekke, vil den formstabile silikongelen hindre at det lekkes noe væske ut. Man kan faktisk sammenligne dagens moderne silikonpupper med en pepperkakedeig.

Dersom man stikker en nål inn i en pepperkakedeig, vil det ikke lekke noe væske ut. De tidligere silikonpuppene med flytende silikon kan man sammenligne med en vannballong. Stikker du en nål inn i en vannballong vil det ummidelbart lekke masse væske ut.

Hva man kan forvente i tiden etter inngrepet?

De første timene etter inngrepet for å få silikonpupper med implantat er det ikke uvanlig å føle seg utmattet og trøtt. De første dagene kan man oppleve smerter i brystene og man kan føle seg både tung og uopplagt. Smertene i brystene vil som regel forsvinne etter omtrent en uke etter operasjonen. De to første dagene etter operasjonen skal man være helt i ro, og man skal enten sitte eller ligge så mye stille som mulig. Det er veldig viktig at man ikke utsetter brystet for noen form av slag eller støt.

Komplikasjoner tilknyttet inngrepet

Det er veldig sjeldent at man opplever komplikasjoner etter man har satt inn silikonpupper. Men det er alltid en fare for komplikasjoner ved alle typer kirurgiske inngrep, og dette gjelder også silikonpupper. Etter inngrepet kan man oppleve disse symtomene:

  • Varme bryster
  • Rødhet på og i område rundt brystene
  • Store smerter
  • Frysninger eller feber

Opplever man noen av de symtomene nevn over er det viktig at lege kontaktes.

De første timene etter inngrepet kan det også oppstå indre blødninger i hulrommet der protesen er lagt inn. Symtomer på at dette har skjedd kan være en tydelig forskjell på sidene av brystet i form av smerter, hevelse eller spreng. Det er ikke uvanlig at blødningen stopper av seg selv, siden det er relativt liten plass rundt protesen. Blodet fra den indre blødningen bør fjernes.

Man kan oppleve å få nedsatt følelse i huden rundt nedre del av puppene og i nippelen. Nummenheten vil hos de aller fleste forsvinne etter hvert, men i noen få tilfeller kan man risikere at denne følelsesløsheten forblir permanent.